Ang. Ferrari 355 Challenge krasch på Fuji 1997!

Bland det första jag la märke till när vi skulle flytta in i onsdags var en äkta 355 Challenge. En film på Youtube som alltid fascinerat mig är den lika fruktansvärda som spektakulära krasch Tetsuyo Ota var med om på Fuji Speedway 1997.

 

Anledningen var att explosionen är något utan dess like jag sett i banracingsammanhang, och det är alltid intressant att fundera över att det var en kombination av en svansmotor (Porsche) och en mittmotor (Ferrari) som krockade med varandra.

 

Har därför lurat lite på att prata med ägaren till denna Ferrari för att söka lite svar. Det kanske finns en utomordentlig förklaring på allt detta runtom google, men det är alltid roligare att ta reda på saker som inte är jätteviktiga själv istället! 😉

Fick tillslut äntligen fatt i två killar som jobbade som mekaniker med Ferrarin utställd på mässan och skred till verket med att lyfta på locket fram och höra vad det kunde vara som fått bilen att explodera och övertända så fort. En idé har varit att det varit en extra fuelcell på den bilen, men kollar man i utrymmet här känns det väl långsökt.

 

Killarna trodde på ideén om att de monterat soppapumpar fram, och att den extrema värmen som kan bildas i dom kan ha utlöst explosionen vid kollisionen och sedan kan ni nog räkna ut hur det flammade upp som det gjorde.

 

Ett mycket trevligt samtal faktiskt, kolla in kraschen nedan för att förstå min förundran över detta.

 

httpv://www.youtube.com/watch?v=wS2k0JbOpDQ

 

Fotnot: Det är ett makalöst efterspel till allt detta. Kort och gott var det en RX-7 förare som självmant stannade vid olyckan, släckte elden och drog Mr. Ota ur det brinnande vraket. Att säkerhet och sjukvård var under all kritik kan man iaf. sammanfatta med att Mr. Ota fick 70% av sin kropp brännskadad av tredje graden där bl.a. hela ansiktet blev förstört och hans händer likaså- han återkom aldrig till racing igen. Han stämde dock arrangören och fick ett stort skadestånd.

Lämna ett svar

Hittar du inte vad du söker? Hittar du inte vad du söker?