Dagens JDM Klassiker : Toyota Celica 1600GT

Denna 70-tals Celica är en bil som jag stötte på i ett garage för en massa år sedan.

 

Bilen hade stått säkert två år, Jag föll för bilens lite muskelbils-aktiga utseende, Och såg det lite som en Japansk Mustang.

Men precis som med så många andra tillfällen så fegade jag ur för att det var lite väl mycket som behövdes gå igenom för att jag skulle kunna använda den som vinterbil.

 

Detta är också en bil som jag tycker man ska hålla ögonen öppna efter.

 

Detta är då den första generationen Celica, Den byggdes mellan 70/71-77.
Varför jag kom o tänka på denna bilen idag var för att jag letade info om en annan Toyota som denna Celica skulle ersätta, Men mer om den mycket dyrare bilen en annan gång.

Till skillnad från t.e.x Skyline så var Celica framtagen för att vara just en sportig och snygg coupe´.

 

Och när bilen visades på Tokyo Salongen i dec 70 så var det ingen hemlighet med att Toyota hade försökt efterlikna just Mustangen med lamporna både framtill och baktill.

Så det blev snabbt liknad vid en Mustang fast i mindre skala.

 

Celica´n fanns i 3 utförande utanför Japan, LT,ST och GT, Givetvis var den den bilen med GT i badgen som man ville ha, Den hade en 1.6L DOCH motor med dubbla förgasare.

Det kom en SV-1 version året därpå med som hade en 2L motor.
Det var den motorn som alla Celicor fick i USA.

 

Efter faceliften 75 så var det 2.2L som gällde.

 

Det är inte mycket hästar att snacka om, Som mest var den nog bara 125hk, Men på den tiden så, Och så vägde dom inte mer än 890kg, Så lite roliga skulle dom nog vara även med dagens mått.

 

Vill man ha den busigaste utav dom så fanns det en som hette GTV, Den hade lite bantad inredning, Inga lyxgrejer som elrutor osv och bättre stötdämpare.

Annars så bjöd Celican på en hel del godsaker, AC, Elhissar, Fanns som automatare osv.

 

Mycket mer tror jag inte att ni behöver veta, Skulle ni vilja veta mer så finns det mycket mer att läsa om denna Japanska Mustang här.

 

Nu är detta en sådan bil som kostar lika mycket som själva frakten att hem gissar jag på, Det får Micke svara på, Men som sagt så tror jag det är en blivande samlarbil.

 

 Men ni måste hålla med mej, Cool är den.

4 tankar om “Dagens JDM Klassiker : Toyota Celica 1600GT

Lämna ett svar

Hittar du inte vad du söker? Hittar du inte vad du söker?