Subarus nya slogan ”Proud of Boxer” – Legacy B4 tävlar i GT300!

Tidigare har vi bloggat om Subarus lilla smygförsök att slå sig in i Japanske GT-seriens ”lilla” klass med en Legacy B4 som såg oharmoniskt brutal ut.

 

Till denna säsong så verkar de ha höjt ribban en del, och en långlopps-seger på Suzuka i slutet av förra säsongen lovade gott.

 

Tokyo Auto Salon 2011 hade de senaste versionen av detta monster som sannerligen mest var i ”shakedown” utförande säsongen innan. Ganska lägligt passar de på att lansera en ny slogan som lyder ”proud of Boxer” med buller och bång; med bl.a. en ny snålare med mer kraftfull motor som också ställdes ut på mässan.

 

 

Ni som kan tycka detta är en typisk ”reklamklyscha” borde börja öppna upp ögonen inför faktumet att Boxer-motorn kommer ta mer och mer marknadsandelar (vilket den stadigt gjort senaste 10 åren). Man märker mer och mer att t.ex.

 

Subarus rätt färska dieselmotorer är väldigt poppis, våran kollega i branschen Strängnäs Bilforum kan intyga det efter att förra året var deras överlägset bästa hittills.

 

Men vi ska mest prata GT300 då denna fräcka Legacy i sitt ”orörda” kolfiberutseende verkligen stack ut från mängden på Tokyo Auto Salon.

 

Tycker de jobbat bort mycket av det som förra utgåvan ärligt talat såg ut som en enda röra av overfenders, ventiler, diffusers etc- och nu liknar en riktig racebil med stil.

 

Det finns inte överdrivet mycket info att förtälja om årets upplaga, mer än att detta kanske egentligen borde varit ett chassie för den större klassen (GT500) där den fått tävla mot Nissan GT-R bl.a.

 

Normalt ska den mindre klassen ha mer ”intakta” karosser som de ser ut från fabrik, jämför gärna med bilden till vänster för att själva räkna ut hurpass mycket som är förändrat på den 4-dörrars i storlek farligt nära premiumbilar- att man kanske tänjt lite på gränserna för detta?

 

 Men vi får väl låta Subaru som är färska inom denna gren få ett frikort denna gång kanske?

 

Lite som när Honda skulle ge sig in i GT500-klassen för första gången med en icke serieproducerad bil.

 

Kanske stämmer det som en annan skribent skrev om GT-racingen i Japan att ”regelverkat är ungefär lika tydligt som en knivfight mellan ett gäng vilda apor”… 😉

 

 

Min gissning är att ifall de hittar inställningarna tidigt på säsongen och Boxer-motorn håller ihop; så kommer den slakta Porsche GT3 och dylikt som också kör i klassen. Men det återstår att se, klart är att hela Subarus racingdivision hårdprioriterat denna säsong runt GT-racing och låter rally ligga lågt = borde ge resultat…

 

 

Avslutar med att ställa frågan om vad ni tycker om Boxer-motorn, har den potential att ersätta klassiska V-motorer och kanske t.o.m. utmana gamla tråkiga radmotorn…?

6 tankar om “Subarus nya slogan ”Proud of Boxer” – Legacy B4 tävlar i GT300!

 1. Steffen says:

  Med bränslesnåla å effektivare boxermotorer så tror jag nog att många kommer tittar mer på Subaru. Legacy och Forester är ju jäkligt trevliga vardagsbilar som fungerar skitbra året om oavsett väglag. Det som har varit en stor nackdel innan är just bränsletörsten som säkert fått en och annan att titta efter annat. Prismässigt så är de ju hyffsat prisvärda och andrahandsvärdet håller sig rätt bra också.
  Om boxermotorn kommer konkurera ut V- eller radmotorerna är dock ytterst tveksamt men en sak är säkert, en Subaru med boxer4a och 3″ system låter fullkomligt underbart 😉

 2. sjunne says:

  Wankel och boxer har alltid jobbat i motvind…men ack så sköna skapelser:)
  Håller fullständigt med Steffen, synd bara att dom börjar bli ”Svensson”..kanske för att passa stora massan och sälja mer, vad vet jag
  En gatuversion på den, en nätt liten begränsad upplaga..tona ner den lite kanske 😉
  och en H6 istället med turbo 🙂 tur att det inte kostar att drömma

 3. David.J GC8 Type R - Superior Syd says:

  Om vi nu ska prata boxer som är underbara moterer att köra med =). Stoffe visade mig denna på tuben förra veckan. Det är en USA Impreza 2.5RS med en 6 cylindrig 3.3L EG33 från den otroligt fula, tråkiga och även okända Subaru Alcyone SVX. Motorn är på 230hk orginal men denna är strokad till 3.5L och trimmad till 320hk på hjulen. Detta är utan turbo =).

  http://www.youtube.com/watch?v=wqnuj58lFQI

  http://www.youtube.com/watch?v=gkfC2k0AZPQ&feature=related

  http://www.youtube.com/watch?v=AUVwMznieAE&feature=related

Lämna ett svar

Hittar du inte vad du söker? Hittar du inte vad du söker?